“Journey into the Mess” – Introduktion

Soloudstilling.
Sophienholm Kunsthal, Sophienholm, Nybrovej 401, 2800 Kgs. Lyngby
Udstillingsperiode 13. januar – 6. marts 2022

Udstillingen “Journey into the Mess” blev ganske ironisk født i kaotiske omstændigheder. Den skulle gennem et skift af leder på Sophienholm, adskillige udsættelser pga af Covid, et nervepirrende ræs mod tiden for at få kataloget færdigt, for to timer efter det var gået i trykken at konstatere at nye Covid-restriktioner atter skubbede udstillingsperioden, før den endeligt kunne åbne til 5-stjernede anmeldelser bl.a. i Berlingske og Kristeligt dagblad.
Som kunstner er det en fantastisk mulighed at få en solo-udstilling på et sted, der er så stort og smukt som Sophienholm. Men med kun et halvt år til at få en udstilling på benene, krævede det store mængder af produktionsstyring og planlægning, for at at komme i mål med en udstilling der kunne leve op til de ambitioner jeg havde på projektets vegne. Udstillingen bestod af mange dele – både nye og tidligere værker, malerier, installationer, collager, grafik m.m. – og intentionen var derfor at samle dem til et hele – en opdagelsesrejse – hvor tilskueren bevægede sig fra oplevelse til oplevelse gennem de enkelte tematiserede rum. På den måde forenede jeg de mange enkeltdele til ét sammenhængende aktualiseret værk.

Nina Maria Kleivan

Brug menuen herunder til at gå på opdagelse i udstillingen.

Nina Maria Kleivan modtog Marie og Victor Haagen-Müllers hædersbevis 2022 for “Journey into the Mess”.
Marianne Mensel Bech sagde bl.a. i motiveringstalen: “…det kræver mod at vække egne billeder og valg til live – konfrontere sig med barndommens og opvækstens smertepunkter, og med de uforståelige hændelser og reaktioner, vi først senere i livet måske finder sammenhænge og forklaringer på. Den håndsrækning til udstillingens besøgende er en generøs handling, og samtidig forståelsesrammen, når du gennem dine værker blotlægger din egen historie, ved at rejse ind i kaosset eller rodet, som du udtrykker det. Den norskfødte forfatter Siri Hustvedt skriver noget lignende i bogen ’Minder om fremtiden’ … at erindringen ikke bare er upålidelig, den er porøs.”

Mit eget landskab

Uddrag fra udstillingskataloget
af Mai Misfeldt, cand. mag. og kunstanmelder

“En rejse ind i kaosset eller rodet. Det er voldsomme ord, Nina Maria Kleivan bruger om den færd, hun har været på, for at skabe billederne til nærværende udstilling. Men at rejse tilbage ad erindringens spor, hvor egne tildragelser blander sig med fortalte, kan netop føles som at bevæge sig ind i et ukendt terræn, et vildnis, hvor det ikke er muligt at skelne klart mellem det reelle og det imaginære, og hvor man undervejs risikerer at falde ned i gletsjerspalter og komme seriøst til skade. Den 5. fjeldregel lyder, at man skal tage det nødvendige udstyr med, så du kan hjælpe dig selv og andre. Nina Maria Kleivan har taget hele sit æstetiske og kunstneriske apparatur i brug i skabelsen af udstillingens vedkommende og overraskende turnerede værker, der ikke mindst handler om identitet, landskab og nationalitet...”

Hent digital udgave af kataloget og læs resten af teksten.

Download kataloget her